Απαιτούμενη ανάγνωση: Πώς διακοσμούσαν, έμπνευση από σπουδαίες γυναίκες του 20ου αιώνα

4
Απαιτούμενη ανάγνωση: Πώς διακοσμούσαν, έμπνευση από σπουδαίες γυναίκες του 20ου αιώνα

Ξεφυλλίζοντας ένα vintage περιοδικό μπορεί να ξεκινήσει καλά: το υπέροχο εξώφυλλο, οι λαμπερές διαφημίσεις. Αλλά πολύ σύντομα η προσοχή περιπλανιέται, ώσπου επιτέλους—έγχρωμο!—με τη μορφή υπέροχων φωτογραφιών από το φρεσκοστολισμένο σπίτι κάποιου με έξι ονόματα. Ευτυχώς, η διάσημη blogger και ντετέκτιβ σχεδιασμού P. Gaye Tapp έχει κάνει τη σκληρή δουλειά για εμάς, συλλέγοντας τα ευρήματά της από μια ζωή περιοδικού που κυκλοφόρησε σε ένα γοητευτικό βιβλίο: Πώς διακοσμούσαν: Έμπνευση από τις σπουδαίες γυναίκες του 20ου αιώνα.

Φωτογραφία από Τζιμ Πάουελ για το Remodelista.

Το σπίτι της lesley blanch στη νότια Γαλλία, φωτογραφημένο από τον henr 9
Επάνω: Το σπίτι της Lesley Blanch στη νότια Γαλλία, φωτογραφημένο από τον Henry Clarke για Σπίτι & Κήπος.

Ένας αφορισμός της Gloria Vanderbilt δίνει τον τόνο: «Η διακόσμηση είναι αυτοβιογραφία». Αυτό φαίνεται επαρκώς από τον τρόπο ζωής του υπερβολικά νομαδικού συγγραφέα Lesley Blanch (1904-2007). Τα χόμπι της περιελάμβαναν το κέντημα. καθώς μετακινούνταν από σπίτι σε σπίτι, απεικόνιζε τα ταξίδια της πάνω σε μαξιλάρια σκορπίζοντας μαζί τους κάθε επιφάνεια: «Αχ! Κεντήματα», φώναξε, «το όνομά σου είναι νοσταλγία».

Όπως πολλές από τις γυναίκες σε αυτό το βιβλίο, η Blanch (γνωστή για το βιβλίο της The Wilder Shores of Love) διακόσμησε τον εαυτό της και τα σπίτια της με τον ίδιο ενθουσιασμό, «συχνά ταιριάζοντας το χρώμα της γκαρνταρόμπας της με ένα συγκεκριμένο δωμάτιο», σημειώνει η Tapp. Η Μπλανς ήταν ενθουσιώδης αγοραστής, κουβαλούσε τα πάντα, σαν σαλιγκάρι, από τη μια ήπειρο στην άλλη.

Το σπίτι της gabrielle van Zuylen στη Νορμανδία, φωτογραφία του horst p.  10
Επάνω: Το σπίτι της Gabrielle van Zuylen στη Νορμανδία, φωτογραφημένο από τον Horst P. Horst.

Κάθε καταχώρηση σε Πώς στόλισαν ξεκινά με το πλήρες όνομα, τη διάρκεια ζωής (ομοιόμορφα μεγάλη) και έναν πιθανό επίμετρο: «Η λαμπερή Gabrielle Andrée Iglesias Valayas van Zuylen (1933-2010) έζησε σε έναν σπάνιο κόσμο υψηλής πολυτέλειας». Στο τέλος ξέρουμε ότι ο van Zuylen έγινε επίσης καταξιωμένος κηπουρός υπό την κηδεμονία του Βρετανού τοπιογράφου Russell Page (ο οποίος είχε παρόμοια επίδραση στη Marella Agnelli) και έγραψε έναν οριστικό τόμο, Οι κήποι του Ράσελ Πέιτζ. Σε εσωτερικούς χώρους, μόλις η van Zuylen είχε εντοπίσει το έργο του François Catroux στη Νέα Υόρκη, ήξερε ότι είχε βρει τον τέλειο συνεργάτη για τα μοντέρνα δωμάτιά της στο Παρίσι και τη Νορμανδία.

“άνετο για δύο άτομα, υπέροχο για τριάντα,”  van zuy 11
Πάνω: «Άνετο για δύο άτομα, υπέροχο για τριάντα», περιγράφει η van Zuylen για το διαμέρισμά της στο Παρίσι.

Ο Van Zuylen ήταν σθεναρά κατά της ακαταστασίας. πήρε παλιά μέρη και τους έδωσε απλοποιημένους, σχεδόν φουτουριστικούς εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, στην κρεβατοκάμαρά της στο Παρίσι ίσχυε το αντίθετο, ένα τελευταίο καταφύγιο για προσωπικές φωτογραφίες, καρέκλες Louis Quatorze και chintz. Όπως είπε ο van Zuylen, «το όλο κλειδί – στα ρούχα, στη ζωή – είναι η αντίθεση και η ποικιλία».

Η Dominique de Menil σχεδίασε το επταγωνικό οθωμανικό για το σπίτι της Philip Johnson 12
Πάνω: Η Dominique de Menil σχεδίασε το επταγωνικό οθωμανικό για το σπίτι της Philip Johnson. Τα γυαλισμένα μαύρα πατώματα και ο σκούρο γκρι τοίχος ήταν έργο του couturier Charles James. Φωτογραφήθηκε από τον Marc Riboud.

Η Dominique Schlumberger de Menil (1908-1997) ήταν συλλέκτης έργων τέχνης και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, με τον σύζυγό της Baron Jean de Menil. Ζούσαν με μερική απασχόληση σε ένα σπίτι που σχεδίασε ο Philip Johnson στο Χιούστον του Τέξας. Έχοντας απορρίψει τις προτάσεις του αρχιτέκτονα, η Dominique διόρισε τον αγαπημένο της σχεδιαστή ρούχων ως διακοσμητή της: τον Charles James. Ήταν η μοναδική του αποστολή στο σπίτι. «Ο Τσάρλι ήταν αδύνατον», είπε αργότερα. «Αλλά το μόνο που είχε σημασία ήταν ότι ήταν μια ιδιοφυΐα».

μέσα στο ράντσο του georgia o’s Keeffe στο Abiquiu, Νέο Μεξικό.  13
Πάνω: Μέσα στο ράντσο της Georgia O’Keeffe στο Abiquiu, Νέο Μεξικό. Φωτογραφήθηκε για Σπίτι & Κήπος τη δεκαετία του 1960, του Balthazar Korab.
παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar