Ανακαίνιση βικτωριανού αρχοντικού στο Γιορκ από ένα ζευγάρι καλλιτεχνών

5
Ανακαίνιση βικτωριανού αρχοντικού στο Γιορκ από ένα ζευγάρι καλλιτεχνών

Για να δημιουργήσει τους κυκλοθυμικούς πίνακές του εμπνευσμένους από τη φύση, Ντέιβιντ Κάμπελ χρησιμοποιεί ένα καζάνι μάγισσας με υλικά, όπως τέφρα ξύλου, κερί μέλισσας, οξείδιο σιδήρου και κόλλα δέρματος κουνελιού. Είναι λοιπόν λογικό να νοιάζεται —πολύ— για τις επιφάνειες του σπιτιού του. Αυτός και η σύζυγός του, Anita Evagora, σχεδιάστρια καπέλων και καλλιτέχνης κεραμικής (οι δυο τους γνωρίστηκαν ως φοιτητές στο Royal College of Art του Λονδίνου), ζουν σε ένα βικτοριανό αρχοντικό στο Γιορκ απογυμνωμένο μέχρι τους γυμνούς και σημαδεμένους τοίχους του από γύψο. Μετακόμισαν στη βόρεια αγγλική πόλη από το Λονδίνο όταν τα δύο ενήλικα πλέον παιδιά τους ήταν μικρά. Το αρχοντικό της δεκαετίας του 1850 ήταν κοντά στο σχολείο Quaker των παιδιών τους, οπότε όταν ο ιδιοκτήτης τους εξέπληξε αποδεχόμενος την εξωπραγματικά χαμηλή προσφορά τους – «ο πωλητής αποδείχθηκε ότι βιαζόταν να πουλήσει» – αγόρασαν οι ίδιοι ένα ζωντανό έργο, μια που συνεχίζεται ακόμα και τώρα, 16 χρόνια μετά.

Την περασμένη άνοιξη, βρισκόμουν στην περιοχή και επισκεπτόμουν τη φίλη μου Laura Jones – βλ. Kitchen of the Week: A ‚Dreamiest Dream Kitchen‘ – όταν ανέφερε ότι μόλις συμμετείχε στην ετήσια έκθεση του York Ανοιχτά στούντιο εκδήλωση και ανακάλυψα ένα σπίτι που έπρεπε να δω. Εκείνο το απόγευμα, ο Ντέιβιντ και η Ανίτα μας υποδέχτηκαν στο μπροστινό τους σαλόνι, το οποίο χρησιμοποιείται ως στούντιο του Ντέιβιντ. Το γεγονός ότι η πιο δημόσια αίθουσα είναι το εργαστήριο φαινόταν περίεργο μέχρι που είδαμε ότι όλος ο χώρος έχει γίνει μια μαγευτική προέκταση της τέχνης του David και των συνεργασιών του με την Anita. Η Laura και εγώ δεν είμαστε οι μόνοι που μπερδευόμαστε: το σπίτι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελευταίο βιβλίο του Ros Byam Shaw, Τέλειο αγγλικό αρχοντικό, και εκείνη και ο φωτογράφος Jan Baldwin συμφώνησαν ευγενικά να μοιραστούν τις εικόνες τους. Ελάτε μαζί μας για μια ματιά τριγύρω.

Φωτογραφία από Γιαν Μπάλντουιν από Τέλειο αγγλικό αρχοντικό, ευγενική προσφορά της Ryland Peters & Small Inc. Δείτε το χαρακτηριστικό μας για το σπίτι του Baldwin από το βιβλίο εδώ.

ένας από τους πίνακες του Ντέιβιντ και ένα ασβεστωμένο κλαδί κρέμονται από το γυμνό 9
Επάνω: Ένας από τους πίνακες του Ντέιβιντ και ένα ασβεστωμένο κλαδί κρέμονται στους γυμνούς γύψινους τοίχους στο κλιμακοστάσιο της εισόδου. Ο Ντέιβιντ και η Ανίτα ζουν αρκετούς μήνες το χρόνο στη χερσόνησο της Μάνης της Νότιας Ελλάδας και ο Ντέιβιντ λέει ότι το έργο του είναι εμπνευσμένο από το φυσικό τοπίο της περιοχής και τις τοιχογραφίες της εκκλησίας «πλούσια πατιναρισμένες στις διάφορες καταστάσεις φθοράς τους».

Το ζευγάρι ασχολήθηκε σιγά-σιγά με την ανακαίνιση του σπιτιού, δωμάτιο με δωμάτιο: «Χρειάστηκαν περίπου δώδεκα χρόνια για να φτάσουμε κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα», λέει η Anita. «Ο πρώην άγαμος ένοικος του σπιτιού είχε περίεργο γούστο στη διακόσμηση», προσθέτει ο David. «Η αίθουσα υποδοχής ήταν ροζ και πράσινη ταπετσαρία, η κουζίνα ήταν βαμμένη σε ανοιχτό πορτοκαλί και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ήταν στρωμένο με ροκανίδια, ένα σάντουιτς από κανονικό χαρτί με κομμάτια ροκανιδιού μεταξύ τους, δημιουργώντας μια δυσάρεστη ανώμαλη επιφάνεια σαν χυλό. Χρειάστηκε κάποια αφαίρεση.» Ανακάλυψαν ότι το αρχικό γύψο από ασβέστη και άμμο ήταν ως επί το πλείστον σε καλή κατάσταση, και παρόλο που το σχέδιο ήταν να βάψουν τους τοίχους, ερωτεύτηκαν το ζεστό γκρι χρώμα και αποφάσισαν να το αφήσουν ως έχει.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar